Çocukların Gelişimine Destek Olan Etkinlikler

Çocukların gelişimine destek olan başlıca faktör, çocuğun çevresidir. Çocuk gelişimi konusunda en büyük role sahip olan ise aile üyeleridir. Ailenin bilinçli bir şekilde çocuğun bilişsel ve fiziksel gelişimini desteklemesi, çocuğun da bilinçli bir bireye dönüşmesine katkı sağlayacaktır.

Çocuğun gelişimi anne karnında başlayarak her yaş dönemine özgü olarak devam eder. Bu yazımızda 3-6 yaş çocuğun gelişimiyle ilgili bilgiler paylaşacağız. Bu yaş dönemi okul öncesi dönem olarak da adlandırılabilir. Çocuğun kişiliğinin oluştuğu bu yaş dönemi hakkında bilgi sahibi olmak ebeveynlere büyük avantajlar sağlar.

Oyunların Katkısı

Çocuklar hayatı oyun ile tanır. Sonrasında oyunlarımıza çeşitli etkinlikler eklenir. Tabiki gerçek hayatı da es geçmemek gerekiyor. Çünkü bu yaş grubunda bulunan çocuklar ne kadar doğal uyarana maruz kalırsa, zeka gelişimi de bir o kadar olumlu yönde etkilenecektir.

Çocuklarımızla beraber kısa doğa yürüyüşleri yaparak çevremizde bulunan (ağaç, çiçek, hayvan vb) ögeleri tanıtabilir hafıza ve zeka becerisinin gelişimine destek olabiliriz. 

Hangi Etkinlikleri Kullanabiliriz?

Yine aynı şekilde lokantaya gitmek, bisiklet sürmek, yüzme, çocuk tiyatroları, çocuklar için konserler çocuğun sosyal gelişimini destekler. Buna ek olarak; çocukların hem bedensel gelişimini hem de zihinsel gelişimini destekleyen birçok etkinlik bulunur. Bunlar; lego, yap boz, çeşitli renk ve şekil eşleştirme oyunları, boyama faaliyetleri, kelime oyunları gibi. Sayılarla ilgili etkinlikler çocukların rakam ve matematik kavramlarını anlamalarına yardımcı olur, çocuğunuz ile beraber sayıları sıralayabilir, eşleştirmeler yapabilirsiniz. Legolar ile çocuğun yaratıcılığı gelişebilir buna ek olarak ince motor gelişimine de katkıda bulunabilirsiniz. Legoları üst üste dizmek ve belli bir koordinasyon tutturmak çocuğun dikkatini etkinliğe vermesi bakımından faydalı olur. Çeşitli eşleştirme oyunlarıyla çocuğun el ve göz koordinasyonu desteklenir ve gelişimi olumlu yönde etkilenir. Kelime oyunları ile çocuğun kelime dağarcığının gelişmesine örneğin meslekleri öğrenmesine, hayvanları öğrenmesine, çevresindeki cisimleri öğrenmesine destek olabilirsiniz. Çocuğunuzun boyama yapması için boyama sayfaları kullanabilir, boyama kitapları edinebilirsiniz. Boyama yapmak çocukların odaklanma becerisine katkıda bulunurken, aynı zamanda hem renkleri öğrenmesine, hem hayal gücünün gelişimine, hem de belirli bir sayfada bulunan sınırları kullanarak dikkatini o yönde tutması ve sınırlarını bilerek etkinliğin içini tüm yaratıcılığı ile doldurması açısından verimli bir faaliyet olacaktır. Böylece çocuğunuz içinde bulunduğu ortama adapte olarak dış dünya hakkında minimal de olsa bilgi sahibi olacaktır.

Unutmayalım gelişim ömür boyu devam eden bir süreçtir. Ancak sağlıklı bir yetişkinlik için, gelişimin en önemli evresi çocukluk dönemidir. Çocukluk döneminde bilişsel ve fiziksel olarak desteklenen çocuklar, yetişkinlik hayatlarında da başarılı ve uyumlu bireyler olarak hayatlarını sürdürürler. 

Sosyal Hizmet Uzmanı
Fatma Büşra Şenay